Udstilling i Kulturhus Skanderborg

Udstillingen “Fragmenter af blåt” med værker af Lotte Kejser, Lotte Neupart og Susanne Beck.

Med udstillingen “Fragmenter af blåt” ønsker Lotte Kejser, Lotte Neupart og Susanne Beck at sætte fokus på den blå farves væsen – udtrykt i deres forskelligartede værker. De udfordrer den blå farve på både papir og lærred og de bevæger sig fra den transparente sarte blå i akvarellen over de blå toner i akrylen til den helt intense, dybe blå i oliemalingen. Værkerne er (næsten) alle skabt til denne udstilling, og inspirationen er hentet indenfor i Kulturhuset Skanderborg samt i naturen og omgivelserne omkring.

Lotte Kejser arbejder med farven, fladen og formen, og hun arbejder både med maleri og skulptur. I sin maleriske praksis tager hun afsæt i det figurative grænsende til det abstrakte. Værkerne er bygget op af mange lag oliemaling og farver. På det skulpturelle felt er det de organiske former, der kendetegner værkerne. Skulpturerne fremstår ofte med rå og ubearbejdede overflader, og der er også her tydelige spor af håndens arbejde.

Til udstillingen i Kulturhuset har hun arbejdet med både og fugle. Hun har blandt andet ladet sig inspirere af Jane Balsgaards billedtæppe ”Lyset over Skanderborg Sø”, og det har udmøntet sig i en række oliemalerier og gipsskulpturer.

Lotte Neupart arbejder med akvarel, tusch og blyant. Til Kulturhuset har hun skabt en række akvarelværker alle med udgangspunkt i farven blå. Det betyder ikke, at alt er blåt, men i hvert eneste værk er farven blå tænkt ind som en stemningsskabende farve. Akvarel er et helt magisk medie at arbejde med. Det er fantastisk at blande farver og finde harmonier og disharmonier. Og så er det spændende at se værket, når det er tørret helt op, for ofte får man “noget foræret” under tørringen. Selve overgangene imellem farverne er noget af det, hun selv finder mest interessant i et værk. Med farveblyant undersøger hun spændingen imellem det skrøbelige som en blomsts yderste kronblade og selve blomstens kerne, som udtrykker mere styrke.

Susanne Becks praksis handler om farve og form. Hun anvender geometriske former som byggeklodser for kompositioner af farver og undersøger, hvorledes farve og form gensidig synes at påvirke, udfordre og endda manipulere hinanden. Her til udstillingen har hun fx ladet sig inspirere af Kulturhusets interiør, nemlig de store runde loftslamper. Fælles for hendes værkproduktion er, at farverne er nøje afstemt med små gradbøjninger af nuancer med det sigte at udfordre, hvorledes vi ser og opfatter såvel farve som form. Susanne Becks værker inviterer beskueren til at følge farvernes og formernes indbyrdes foranderlighed, hvor intet er absolut og alt er relativt.

Det er kunstnernes mål, at udstillingen her i Kulturhuset fremstår afstemt og harmonisk med de blå værker som ”den røde tråd”. De ønsker desuden, at den blå farve får værkerne til at interagere med Kulturhuset, dets interiør og ikke mindst med naturen og vandet udenfor – således at beskueren får en samlet oplevelse.